Crazyflie Platformları için Yapay Zeka Kartı
Wifi Bağlantısı ve Kamera
Otonom Navigasyon Uygulamaları
AI-deck 1.1, yalnızca 30 gramlık bir platformda super-edge-computing yeteneklerini mümkün kılarak, Crazyflie 2.1+ açık kaynak drone platformlarına yapay zeka hesaplama ve WiFi bağlantısı gibi ileri düzey yetenekler kazandıran bir geliştirme kartıdır.
GreenWaves Technologies'in GAP8 IoT uygulama işlemcisi ve ULP kamera sayesinde Crazyflie, çevresini yakalama, analiz etme ve sınıflandırma yeteneğine sahiptir. Bu, ETH Zurich tarafından IIS-ETHZ'nin ilk PULP-Shield PCB tasarımında daha önce sunulmuştu. Bu hafif ve düşük güç tüketimli kombinasyon, mikro boyutlu Crazyflie 2.X UAV için birçok araştırma ve geliştirme alanını açmaktadır.
AI-deck 1.1, hesaplama yeteneklerini genişleterek karmaşık yapay zeka tabanlı iş yüklerinin drone üzerinde çalışmasını sağlar ve tam otonom navigasyon yeteneklerine ulaşma potansiyeli sunar. ESP32 modülü, görüntü akışı ve kontrol işlemleri için WiFi bağlantısı ekler.
AI-deck 1.1, bir önceki sürüm olan AI-deck 1.0 ile kıyaslandığında küçük ama etkili güncellemeler içerir:
AI-deck 1.1, hesaplama kapasitesini artırır ve karmaşık yapay zeka iş yüklerini drone üzerinde çalıştırmaya olanak tanır. Bu, tam otonom navigasyon gibi ileri düzey özelliklere ulaşmayı mümkün kılar.
Ayrıca, entegre ESP32 modülü, WiFi bağlantısı ile hem görüntü aktarımını hem de kontrol işlemlerini destekler.
AI-deck, Crazyflie’ye WiFi bağlantısı ekleyerek hem Crazyflie hem de AI-deck ile iletişim kurulmasını sağlar. Ancak, kamera ve GAP8 işlemcisi için kutudan çıktığı haliyle herhangi bir hazır işlevsellik sunulmamıştır. Bu kaynaklar, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tamamen özelleştirebilecekleri şekilde bırakılmıştır.
AI-deck 1.1’i kullanmak için bir JTAG programlayıcı/debugger gereklidir. Önerilen Programlayıcı: Olimex ARM-USB-TINY-H.
Crazyflie 2.X’in yapay zeka tabanlı hesaplama ve çevre analizi yetenekleri, ETH Zurich’in araştırma enstitüsü olan IIS-ETHZ tarafından geliştirilen ve tanıtılan PULP-Shield PCB tasarımı temel alınarak mümkün hale gelmiştir. Bu tasarım, GAP8 işlemcisi ve ultra düşük güç tüketimli kameralar gibi bileşenlerin entegre edildiği ilk uygulamalardan biri olarak öne çıkmaktadır.
Crazyflie, bu öncü teknoloji sayesinde çevresini yakalama, analiz etme ve sınıflandırma yeteneklerine kavuşmuştur. ETH Zurich’in bu çalışması, nano insansız hava araçları için güçlü bir altyapı oluşturarak araştırma ve geliştirme projeleri için büyük bir potansiyel sunmuştur. Daha fazla bilgi için makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.